Prettige dag verder

20150925_Masterconsole-honeywell-bull

Hierboven een afbeelding van mijn eerste computer.

Ik heb hem aangeschaft voor vierhonderd gulden, een flink bedrag toen. De verkoper van dit tweedehands apparaat zei bij verkoop:’Ik heb gezien dat hij werkt, toen ik hem inruilde. Hoe hij werkt, weet ik niet, maar hij werkt!! Dus u moet niet terug komen om hem terug te geven.’

Er zat een doos met casettebandjes bij en een summiere Engelse handleiding, waar ik niets van snapte. Het heeft me drie maanden gekost om het apparaat aan de gang te krijgen en te snappen. Niet lang daarna had ik mijn eerste programmaatje gemaakt:

Op het scherm van de computer verscheen: “Hoe heet je? Typ je naam in!’ Als je je naam ingetypt had, verscheen de volgende mededeling: ‘Hallo Ton (in mijn geval).  Aangenaam kennis te maken. Prettige dag verder!!’

Ik was apetrots: Ik had een monster bedwongen. Daarna heb ik natuurlijk heel wat zaken geprogrammeerd, die ook veel ingewikkelder waren. Maar ik was nooit meer zo trots als toen.