Driekoningen: koning voor één dag…

poinsettia-528006_1280
Driekoningen

6 januari! Het feest van Driekoningen: het feest van drie koningen die een ster volgden en uiteindelijk bij de Jezus in de kribbe aankwamen. Het laatste feest in de kersttijd.


Vroeger werd het uitgebreid gevierd. Er was taart, met daarin een boon, een klein gipsen beeldje. Degene die het stuk taart met de boon er had, was voor die dag ‘koning’. In ons gezin betekende dat dat hij een goudkleurige kroon mocht dragen en bepalen wat er gegeten werd. Het koningschap was bij ons al aardig ingeperkt.


Mijn moeder wist altijd wel ongeveer waar de boon in de taart zat. Zij probeerde de taart zodanig te snijden en te verdelen, dat in ieder geval geen van de volwassenen de boon had. Ze probeerde ook het zo te regelen, dat het koningschap bij een van de kinderen terecht kwam, die het vorig jaar geen koning was geweest.


Driekoningen betekende ook het einde van de kersttijd. De kerstboom werd de dag erop afgetuigd en de stal opgeruimd. Het gaf mij vaak het gevoel dat de glans verdween en alles weer overging naar de saaie normale dag. Vaak begon rond die tijd ook de school weer.


Al met al een weemoedig feest.